Oudste oog ooit gevonden

sidney-perry-105613

Wetenschappers stuitten tijdens een onderzoek op een rechteroog wat toebehoorde aan een voorouder van spinnen en krabben.

Trilobiet
De geleedpotige valt onder een uitgestorven groep geleedpotigen die in de zee leefden en bekendstaan als trilobieten. Het onderzochte fossiel werd in Estland gevonden. Hij leefde zo’n 541 tot 251 miljoen jaar geleden in de kustwateren tijdens het Paleozoïcum.

Primitieve versie
Het oog was gedeeltelijk weggesleten, waardoor de onderzoekers een goede blik in het orgaan konden werpen. Zo bleek het oude schepsel een primitieve versie van het samengestelde oog te hebben – een oogsoort die bij insecten en geleedpotigen voorkomt. Het oog bestaat uit kleine, visuele cellen – ommatidium genaamd – die vergelijkbaar zijn met het gezichtsorgaan van onze hedendaagse bijen. Maar in tegenstelling tot moderne samengestelde ogen, had het oog van het fossiel nog geen lens.

Opmerkingen

opmerkingen